Mosi pelus - Alapok

2021.04.17

Minden fejben dől el... tartja a mondás, ugye? 

Nálam ez be is jött, még pocakban volt elsőszülött fiam, már tudtam, hogy mosható pelenkát fogok használni. Ekkor - 2014-ben még kevés információ volt elérhető, kevesen használták, rám többször is úgy néztek, mintha UFÓ-t láttak volna, mikor érdeklődtem mosható pelenkáról. 
Nem adtam fel, nem tántorított el az sem, hogy férjem kezdetben egyáltalán nem támogatta az ötletem - végül, 3,5 év mosizás után már büszkén mutogatta, hogy bezzeg mi mosipelusozunk. 

Tehát az alapok. 

  • Mivel mossunk? 
  • Mivel öblítsünk? 
  • Mivel fertőtlenítsünk?
  • Miben tároljuk?

Ezek azok a kérdések, melyeket alaposan át kell gondolnunk, de semmiképp nem kell túlbonyolítanunk. Mivel a gyeremekek bőre - főleg egy újszülött bőre, érzékenyebb mint egy felnőtt emberé, különleges mosószereket igényel a babaruha, babatextíliák mosása.  Ehhez  ma már a legtöbb édesanya természetes alapú mosószereket használ, melyek nem irritálják, nem allergizálják a gyermek bőrét. Ezek közül pelusmosáshoz is ideális a mosószóda - Nátrium-karbonát, a Wash Taps folyékony mosószere, folyékony mosódió vagy speciális mosószerek MioCare vagy Miofresh. 
Amire azonban figyeljünk, hogy enzimmentes (celluláz-mentes) mosószereket válasszunk, ne használjunk növényi alapú illóolajokat - főleg citrus alapút ne.
Betéteket, belsőket akár 60°C-on is moshatunk, tetrákat akár 90°C-on. 
Külsőket, PUL pelusokat azonban csak 40°C-on ajánlott mosni. 

Öblítéshez használhatunk tiszta vizet, plusz egy extra öblítést a mosás végén, ecetes vizet mosóparfümmel illetve "előöblítéshez" speciális fertőtlenítő hatású öblítőket, melyek akár már 40°C-on elpusztítják a baktériumokat, gombákat. A mosás során pedig teljesen kimosódnak a ruhákból, pelusokból. 

Fertőtleníthetjük a pelusokat a már fent említett öblítőkkel, vagy folttisztító sóval - nátrium-perkarbonát hozzáadásával.